sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pyssykuljunpolku ja Kuirivaara

Tänne kokoamme valokuvia ja lyhyitä kertomuksia Pyssykuljun polusta ja Kuieivaaran polusta. Tänne tulevia julkaisuja voi ehdottaa sähköpostitse puolangankameraseura@gmail.com aiheeseen isolla PYSSYKULJU tai KUIRIVAARA Kerro myös kuvausajankohta ja tarkka paikka. Voit liittä myös lyhyen kuvauksen tilanteesta. Puolangan kameraseura ei maksa korvausta kuvista.

KUIRIVAARANLENKKI

Reitti kuljettu 9.10. 2016

Reitin kulkivat Eila Heikkinen ja Paula Holappa koiransa kanssa. (blogin päivitys Eila Heikkinen)
Varusteena normaalit ulkoiluvaatteet toisella vaelluskengät ja toisella kumikengät muotopohjallisten kanssa.

Kulkuvauhtimme oli rauhallinen retkivauhtia. Aikaa kului vajaa neljä tuntia, koska pidimme yhden pitemmän tauon ja useita valokuvaustaukoja.

Tämä noin 11km  rengasreitti on kulkemisen arvoinen päiväretkikohde. Reitillä on paljon nousuja, joten rapakuntoisen ei kannata lähteä tänne. Heille suosittelen Pyssykuljunpolkua. Kuirivaaranlenkin loppu on yhteinen Pyssykuljun lenkin kanssa.

Reitti alkaa Pyssylammin laavulta. Pyssylammelle pääsee Puolangan kirkonkylältä ajamalla Paltamontietä kunnes Leipivaaran jälkeen kääntyy Hyrynsalmentie vasemmalle. Aja tietä noin 2,6km ja käännyt vasemmalle (viitta) Tämä kapea soratie oli aika kuoppainen, mutta ajettavassa kunnossa. Tätä tietä noin 400m ja olet laavulla. Laavun vieressä on myös ulkokäymälä.

Aloituspaikka on kauniin syvän lammen rannalla. Lammessa on myös uintipaikka.

Aloituskohta on merkitty selvästi.Pääsäääntöisesti hyvin merkitty reitti paria kohtaa lukuunottamatta. Reittiä on kuljettu jonkin verran ja nyt syksyllä polku erottuu aika hyvin, mutta kesällä aluskasvillisuus varmaan hävittää polun jonkin verran.

Reitin kuvaaminen jäi tälläreissulla huonolle huomiolle, kun matkaseuran kanssa juttelu vei huomion. Sehän retkissä on mukavaa, kun on hyvää seuraa ja aika kulkee siivillä.

Toivottavasti tälle reitille löytää useampikin. Kuvia reitistä voi lähettää Puolangan kameraseuran sähköpostiin.

Alkumatkasta on sillan ylitys. Silta on vasta kunnostettu. Sillan jälkeen kääntyy polku uimarannalle. Vesi lammessa on kesälläkin kylmää lammen syvyyden vuoksi..
Alkumatkasta polku on leveä ja helppokulkuinen.

Polku haarautuu Kuirivaaraan oikealle ja Pyssykuljuun vasemmalle. Harjun päällä kulkeva polku antaa mukavat näkymät liereiselle vaaralle.

Harjulta polku laskeutuu soratielle ja pian se kääntyy oikealle. Tässä kohden kannattaa olla tarkkana. Polku on merkitty aikoinaan eri värillä ja se hämää vähän paikoin.

Tässä aukon kohdalla on merkit ja polkukin huono, joten tarkkana saa olla. Polku nousee ylös ja polun kohdan löytää kuitenkin aika helposti.

Purot ovat lähdepuroja, joten niistä uskaltaa ottaa vettä.

Välillä kannattaa katsoa taakeen, sillä paikoin näkymät ovat hyviä.

Metsän reunassa kulkeva polku nousee ja nousee ja nousee....

Suuria vanhoja puita on paljonkin polun varrella.

Vaaran päällä on helppo kulkea. Sammal peittää maan kuusten alla.

Laskeutuessa alas reitillä on reheviä paikkoja paljonkin. Suppilovahveroita tuli vastaan usein.
Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa.

Kaksi pitkää nousua saa sykkeet nousemaan kivasti.

Reitti yhtyy UKK-reittiin Kuirivaaran päällä.

Kuirivaaran päältä alkaakin pitkä lasku alas.


Maisemat ovat hienot laskun alussa.

Polku laskeuruu rehevään lehtoon ja pellolle. Täällä maa voi olla märkää ja pitkokset huonossa kunnossa. Kesällä aluskasvillisuus vielä peittää pitkoksia.

Matkan varrella on mukavia lahoavia puita.
Kuirivaarasta polku laskeutuu Kuirivaaran lielle. Tämä tie on helppokulkuista, mutta reitin tylsin osuus.

Tie haarautuu ja tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana. Polku jatkuu suoraan taimikkoon.Tämä jäkäläkangan on mukavan näköistä.


Polku yhtyy Pyssykuljun juurella Pyssykuljun lenkkiin. Rinteestä avautuu taakse katsoessa hienot näkymät. Sähkölinja pilaa vain näkymää.

Pyssykuljussa Polku haarautuu. Oikealle kääntyy UKK-reitin pisto kirkonkylälle. Matka jatkuu kuitenkin suoraan.


Syksyllä avautuu useitakin paikkoja, josta näkee kauas. Kesällä lehdet peittävät näkymän. Sieni aikaan täältä löytyy eri sieniä.

Vanhat isot haavat reunustavat Upokas-lampea.
Pyssylammenlaavu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti