sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Paljakan seudun polut

Paljakasta lähtee muutam merkitty reitti. Alueella on kesäretkeilypolkujen lisäksi kattavasti latuja. Kartat ja selostuksia reiteistä löydät www.puolanka.fi/matkailu/aktiviteetit

Paljakkapolku
Ilveskierros
                       Tilanne 14.5.2016
            Reitti oli hyvä kulkea aina Pirun kirkolle asti. Siellä myrskytuhot ja tulvat on tehneet reitistä paikoin vaikeakulkuisen ja jopa vaarallisenkin. Tuhon jälkiä ei vielä ole ehditty sieltä korjata. Muutoin korjaukset on jo tehty.

 Reitti lähtee Paljakan hiihtokeskuksen parkkipaikan pohjoiseen. Reitti seuraa aluksi valaistua hiihtoladun pohjaa, kääntyen sitten oikealle. Tässä kohtaan on syytä olla tarkkana, ettei lähde moottorikelkkauralle.Joen ylityksen jälkeen alkaa noin puolen tunnin nousu kävelyvauhdilla.

(klikkaa kuvia, jos haluat nähdä ne suurempana)
Polku on rinteessä leveää. Tässä on syytä olla tarkkana, sillä reitti kääntyy vasemmalle.

Polku kapenee, mutta on helppokulkuista. Oranssi merkki on Paljakkapolun merkki, keltaine ILVESKIERROKSEN merkki

Kannattaa välillä katsoa taakseen, sillä sieltä avautuu näkymä toisille vaaroille.


Latvavaaran päällä polku haarautuuSeuraava etappi on Löytöjärvelle.
Tässä kohden polku johtaa vasemmalle. Mieli tekisi kulkea suoraan ja sekin onnistuu, mutta merkit häviävät vähäksi aikaa. Ja voi tulla eksymisen tunne. Leveämpi ura menee myös Löytöjärvelle.

Paikoin pitkokset voivat olla liukkaita


                       
Löytöjärven päivätupa on hyvä levähdys ja ruokailupaikka. Halot olivat pyöreitä pökäleitä, joten kannattaa ottaa sytykkeet ja halonhakkuutaitoa mukaan.Halontoimittajalle vähän risuja. Aisaamaton koivu ei kuivu vaan pökkelöityy.
   
Päivätuvassa on mukava yksityiskohta. Vesikouru eli ränni on tehty puusta kovertamalla. Rännia kannattelee puiset kannattimet.
Löytöjärvelta on reilun km Ilveskodalle, jossa voi yöpyä.
Ilveskodalta lähtee rengasreitti Paljakan luonnonpuistoon. Polku on noin 6km pitkä ja palaa Ilveskodalle. Polku oli jonkin aikaa suljettu myrskytuhojen takia. Polku on taas avattu. On kuulemma hyvässä kunnossa. Heti luonnonpuistolle mentäessä on hyvä puro, josta voi ottaa vettä.
Luonnonpuistn läheisyydessä kuuset ovat alkaneet kuivua pystyyn. Naavaiset röllipuut oon hienon näköisiä, vaikkakin surullista katsottavaa,

Vähän matkan päässä kodalta ylitetään puro, joten jos unohdit ottaa vettä kodan läheltä, niin ei haittaa.
Enne luonnonpuistoon pystyi menemään tästäkin kohden, mutta myrskytuhojen takia osa polusta on suljettu turvallisuussyistä.
Tästä matka jatkuu helppokulkuisesti tosin välillä märkiä kohtia ylittäen aina tielle asti. Reitti jatkuu oikealle. Siellä vastaan tulee viitat päivätuvalle ja Pirunkirkolle. Tosin Pirunkirkoon on pääsy kielletty myrskytuhojen vuoksi.

Jatkaessa tietä eteenpäin noin 100m tulee toinen parkkipaikka, jossa on opaskylttejä alueesta.


Reitti jatkuu tietä pitkin vähän matkaa. Parkkipaikkoja on kaksi noin sadan metrin vaälein.

Kyltit päivätuvalle ja pirunkirkolle, joks on tällä hetkellä suljettu myrskytuhojen vuoksi. Päivätuvalta eteenpäin polku on paikoin huonossa kunnossa, joten mahdollisuus on mennä myös tietä pitkin kohti Paljakkaa. Reitti jatkuu valaista latu-uraa pitkin vasemmalle.Tässä ja vähän matkan päässä on autolle parkkipaikka. Reitin voi aloittaa myös tästä kohden. Tai jos haluaa käydä luonnonpuiston polulla, niin tästä on polun alkuun 1,4km. 
100m päässä olevalla toisella parkkipaikalla ovat opasteet. Täältä voi lähteä myös Köngäskierrokselle tai UKK-reitille. Reittiä on muutettu myrskytuhojen vuoksi.


Voit mennä Paljakkaan myös tietä pitkin ja kääntyä sitten vasemmalle takaisin reitille.
Pirunkirkkoon ei nyt saa mennä.
Päivätupa ja huussi olivat hyvässä kunnossa.
Päivätuvan vierestä kulkee puro.


Siltaan oli laitettu puu poikittain. Itsekin suosittelen, ettei polkua kannata nyt vielä jatkaa. Tulva a myrskytuhot olivat tehneet tuhojaan. Harmi, sillä reitti on ollut kaunis.
Tulva tehnyt polun välillä vaikeakulkuiseksi.

Myrskytuhoja on vielä korjaamatta.Paikoin plku on hyvässä kunnossa ja maisemat vaihtelevia. Reitti jatkuu joen vierellä kunnes portaat johtavat kanjonin päälle.

Pohjantikkakin on usein nähty vierailija.
Lisää kuvia tulossa loppureitistä, kun tekninen ongelma toisesta koneesta saadaan korjattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti